német óriás nyúl, nyúltenyésztés, takarmányozás, nyúlbetegségek,Főoldal
A tenyésztőtársak
Bemutatkozás
Elérhetőségeim
Bakok
Tenyésznőstények
Német óriás nyúl
Takarmányozás 1.
Takarmányozás 2.
Takarmányozás 3.
Takarmányozás 4.
Takarmányozás 5.
Takarmányozás 6.
Betegségek 1.
Betegségek 2.
Betegségek 3.
Betegségek 4.
Nyúlfajták
Szakkönyvek
Viselkedéstan 1.
Viselkedéstan 2.
Tenyésztés 1.
Tenyésztés 2.
Tenyésztés 3.
Tenyésztés 4.
Tenyésztés 5.
Fertőtlenítés 1.
Fertőtlenítés 2.
Fórum
GalériaA fertőtlenítés

célja az ember v. az állat környezetébe került kórokozók elpusztítása vagy számuk jelentős csökkentése. Az állattelepeken az időszakos fertőtlenítés a technológiának szerves része. Fertőző betegségek esetén megelőző, folyamatos, vagy ismételt fertőtlenítést és a zárlat (állat-egészségügyi zárlat) feloldása előtt végfertőtlenítést (egyszerű, vagy szigorított fertőtlenítést) kell végezni. A fertőtlenítésnek fizikai (mechanikai: tisztogatás, szűrés; kiszárítás; sugárkezelés; hőkezelés), kémiai és biológiai (erjesztés, füllesztés, szennyvíztisztítás) módszerei vannak. A gyakrabban használatos legfontosabb kémiai fertőtlenítőszerek: a klórtartalmú szerek (pl. klórlúg, klóros mész), az aldehidek (pl. formaldehid), a jódot szerves kötésben tartalmazó szerek (jodoformok), a savak, a lúgok. A fertőtlenítőfolyadékok porlasztásával a levegő fertőtlenítésére is mód van (aeroszol-fertőtlenítés). A fertőtlenítés kiterjedhet az istállóra, az állatok testfelületére, a takarmányos zsákokra, a takarmányra, az ásott kutakra, a járművekre, az állati termékekre stb., valamint az emberekre és ruházatukra.

Fertőtlenítő szerek:

 -         Hypermangán 2-4%-os vizes oldata,

-         Mosószóda melegen 2-4%-os töménységben, edények, fémtárgyak, ruhaneműk fertőtlenítésére használjuk.

-         Klór, erős hatású fertőtlenítőszer. A beteg váladékának fertőtlenítésére használjuk. 1 kg klórmészt adunk 1 liter vízhez.

-         Hypo 5%-10%-os oldatban alkalmazzuk, a falak a padlózat és egyéb területeken is fertőtlenítésére (Nálam ez vált be a legjobban és anyagilag sem megterhelő a többi szerhez képest.).

-         Neomagnol tabletta fal, padló, bútor fertőtlenítésére.

-         Szterogenol tárgyak (Főleg bútorokon, mert nem irritálja a bőrt.) fertőtlenítésére használjuk.

-         Virkon egy lépésben tisztít és fertőtlenít. Hatásos vírus, baktériumok és gombák ellen.

-         Claraszept univerzális tisztító és fertőtlenítő szer.

És még néhány szer mutatóba:

Betadine oldat

 

ÖSSZETÉTEL:100 mg polividonum jodatum komplex 1 ml egyéb adjuvánsokat is tartalmazó vizes oldatban.
JAVALLAT: A Betadine oldat széles antimikrobiális spektrummal rendelkező fertőtlenítőszer, mely a bőr- és a nyálkahártya fertőtlenítésére alkalmas.
Antimikrobiális spektrum: baktericid, fungicid, szelektív virucid, tuberkulocid, protozoocid.
A Betadine oldatot töményen (hígítatlanul) vagy 10%-os (1:10 arányú), illetve 1%-­os (1:100 arányú) vizes hígítású oldatban alkal­mazzuk a felhasználási területtől függően.
Bőrfelület fertőtlenítésére ép bőrfelületen alkalmazva töményen (hígítatlanul) kell használni, a felvitel után legalább 1­2 perces behatási idő mellett. Aszeptikus sebkezelésnél, égett bőrfelület kezelésére, nyálkahártya fertőtlenítésre, bakteriális és gombás bőrfertőzéseknél: 10%-os (1:10 arányban hígított) vízzel hígított Betadine oldatot kell alkalmazni. A Betadine oldatból a hígításokat mindig a felhasználás előtt, frissen kell elkészíteni.
FIGYELMEZTETÉS: A Betadine oldat sötétbarna színe annak hatásosságára utal. A halvá- nyodó szín a csökkenő antimikrobiális hatást is jelzi. A készítmény nem alkalmazható együtt enzimatikus sebkenőcsökkel, valamint higanytartalmú fertőtlenítőszerekkel.

Ecocid S por

ÖSSZETÉTEL: Pentakálium-bisz (peroxi-monoszulfát)-bisz (szulfát), szulfaminsav, Na-dodecilbenzil-szulfonát, Na-klorid, almasav, Na-hexa-metafoszfát, citrom aroma, színezék.
JAVALLAT: Az Ecocid S általánosan alkalmazható, nagy hatáserősségű, hatékony és biztonságos fertőtlenítőszer, mely védelmet biztosít minden ismert vírus ellen. Ezen kívül, baktericid és fungicid hatást is kifejt. Állattartó létesítmények: Az Ecocid S takarmány-előkészítő helyiségek, istállók, kutyaólak, nyúlketrecek, ketrecek, méhkasok és más, állatartásra szolgáló objektumok és felszerelések felületének fertőtlenítésére használható.
ALKALMAZÁSI TERÜLET: Zárófertőtlenítés: 1:100 (1%) Az 1%-os Ecocid S oldatot alacsony nyomású vagy más, mechanikus permetezővel kell az előzetesen megtisztított felületekre és eszközök-re juttatni, 300 ml/m² mennyiségben. Az állatok 30-60 perc elteltével, ill. a kezelt felületek meg-száradása után költöztethetők vissza.
 

Fumagrar fertőtlenítő

Füstképző fertőtlenítőszer, új és hatékony eszköz az összes állattenyésztési ágazat számára a gombák és baktériumok elleni küzdelemben.
ELŐNYEI:
könnyen és biztonságosan alkalmazható
kiváló baktericid és fungicid hatás (salmonella, campylobacter, listeria, staphylococcus, enterococcus, aspergillus, stb.)
hatékony, jól kontrollálható
különböző méretű, praktikusan használható kiszerelések
ALKALMAZÁSI TERÜLETEK:
megelőző fertőtlenítés a keltetőkben (embriókra veszélytelen)
állattartó telepeken (alomfertőtlenítés, helyiségek fertőtlenítése)
állatszállító járművek fertőtlenítése
takarmány szállító és tároló eszközök fertőtlenítése (mikotoxin képződésének megelőzésére a takarmánysilókban)
vágóhidak (vágó és feldolgozó helyiségek fertőtlenítésére)
légtér- és felületfertőtlenítés


Baktericid, fungicid, virucid, sporocid hatású felületfertőtlenítő

Az egyik leghatékonyabb és legszélesebb hatásspektrumú hatóanyagot tartalmazó fertőtlenítőszer, felületaktív és egyéb segédanyagokkal kombinált koncentrált vizes oldata. A segédanyagok hatására jól zsírtalanít és szennyoldó hatása is kiváló.Felhasználható például kórházak, egészségügyi  intézmé- nyek, élelmiszeripar, állattenyésztés, közétkeztetés területein.

 Disinface Széles hatásspektrumú fertőtlenítő hatású tisztítószer

 

A DISINFACE különleges összetételénél fogva rendkívül széleskörűen használható, semleges kémhatású fertőtlenítő- tisztítószer koncentrátum. A kvaterner ammónium sók speciális kombinációja tökéletes fertőtlenítő hatást, magas tenzid tartalma kiváló tisztító hatást eredményez, akár nagy hígítás és alacsony alkalmazási hőmérséklet esetén is. A termék összetételénél fogva jól habosítható. Kiválóan alkalmazható élelmiszer-, és gyógyszeriparban, közintézményekben, fürdőkben, uszodákban és az állattenyésztő telepeken előforduló felületek, gépek, berendezések, szociális helyiségek, padozatok, csempék, műanyag, fa és egyéb felületek egyfázisú fertőtlenítő tisztítására. Nem támadja meg a legérzékenyebb felületeket sem, a készítmény hatóanyagai biológiailag lebomlanak.

Hígítási arány: 1:30-1:200

 VIRKON-S felület fertőtlenítőszer

 

ÖSSZETÉTEL: K-peroxiszulfát, felületaktív vegyületek, szerves- és szervetlen savak, puffer keveréke.

Antimikrobiális spektrum: baktericid, fungicid, virucid.
Alkalmazási terület: Az állategészségügy, állattartás és az élelmiszeripar területén. Mosható padlóburkolatok, padozat- és falfelületek, helyiségek, állattartó épületek és élelmiszeripar mosható berendezései és felszerelési tárgyainak egy munkafázisban végrehajtható tisztító hatású fertőtlenítésére.
Alkalmazási koncentráció: 0,5 – 2 %-os vizes oldat, minimum 10 perc. Fertőzésveszélynek kitett területeken, állatkórház, állatorvosi rendelő, kennel és parvovírussal fertőzött sertéstenyészetekben 2%-os Virkon-S oldat alkalmazása ajánlott.
Alkalmazás módja: A munkaoldatot mindig az alkalmazás előtt frissen kell készíteni. Fém felületeken történő alkalmazásnál az esetleges korrozív hatás miatt, az alkalmazás előtt egy kis felületen a szert próbáljuk ki! Élelmiszeripari alkalmazásnál a hatásidő letelte után a szer maradványait a kezelt felületekről alapos ivóvizes öblítéssel el kell távolítani. Az élelmiszerekkel közvetlenül érintkező felületek esetében az öblítés hatékonyságát ellenőrizni kell.
Toxikológiai minősítés: Méregerősségi osztály: M – III. ” Gyenge méreg ”
Veszélyességi osztály: V – C. ” Mérsékelten veszélyes ”
Tárolás: Száraz, hűvös helyen, éghető anyagoktól és élelmiszerektől elkülönített helyen!
Figyelmeztetések: más tisztító- és fertőtlenítőszerrel keverni tilos!
- R34 égési sérülést okoz ( a por )
- S 1/2 elzárva és gyermekek számára hozzáférhetetlen helyen tartandó!
- S 17 éghető anyagoktól távol tartandó!
- S 22 az anyag porát nem szabad belélegezni!
Munkavédelmi óvórendszabályok: A Virkon-S porral, illetve munkaoldattal történő munkavégzés során gumikesztyű, illetve porlasztásos alkalmazás esetén orr-, szájmaszk viselése is kötelező. Ha a Virkon-S por, vagy munkaoldat bőrre kerül, úgy azt folyó vízzel azonnal le kell öblíteni. Szembe kerülve azonnal, bő vízzel alaposan öblítsük ki a szemet és szükség esetén a sérültet szakorvosi ellátásban kell részesíteni.
Eltarthatóság: Eredeti, ép, bontatlan csomagolásban 3 évig tárolható. Felbontott állapotban 2 hónapon belül fel kell használni.

 VIROCID
 

Többkomponensű, habosítható, ködösíthető fertőtlenítőszer, amely az állattenyésztésben és az élelmiszeriparban falak, padozatok, továbbá mindenféle felület, gépek, berendezések, lábfürdők, szállító eszközök fertőtlenítésére használható.
TULAJDONSÁGOK: Formaldehidmentes, magas komcentrációjú folyadék. ár 0,25%-os koncentrációban hatékony a baktériumokkal (baktérium spórákkal) és gombákkal szemben, és már 0,5%-os koncentrációban a vírusokkal szemben. Elpusztítja – többek közt – az alábbi kórokozókat: PRRS, Gumboro, Sertéspestis, Aujeszky, PCV II, Salmonella, Staphylococcus aureus, E.coli, Száj- és körömfájás, Baromfipestis, Gumboro, Madárinfluenza, stb. Enyhe citrom illatosítású, 1%-os oldat pH-ja 7,  Már alacsony hőmérsékleten (min. 5 °C) is alkalmazható, Habosítható, ködösíthető,
Izopropanol tartalma miatt különösen alkalmas ködképzésre, Nem korrozív, nem károsítja a szállítójárműveket, ill. annak fényezését.Több, mint 90%-a biológiailag lebomlik
ÖSSZETÉTEL: Kvaterner ammónium összetevők, Aldehidek (Glutáraldehid), Alkohol (Isopropanol), Terpentin származékok (Pinoil), A VIROCID összesen 522,6 g/l aktív összetevőt tartalmaz.
FELHASZNÁLÁSI TERÜLET ÉS HASZNÁLATI UTASÍTÁS: A VIROCID falak, padoza- tok, felületek, gépek,berendezések, lábfürdők, szállítóeszközök és tojás fertőtlenítésére alkalmas, melynek használata mind az állattenyésztésben, mind az élelmiszeriparban javasolt.Állattenyésztés- ben és a feldolgozóipar területén általános fertőtlenítésre: 0,25 –0,5 % koncentrációban nagynyomá- sú tisztítóberendezéssel és/vagy permetezővel.
Fertőtlenítő lábfürdő: 0,5% koncentráció, rendszeres csere mellett.
A VIROCID-ot használhatjuk a
kerékfertőtlenítőben is. Használattól függően, de legalább kétszer egy héten frissítsük. Ködképzés: 0,75 l/1000 m3 + 4 l víz.Tojásfertőtlenítésre való használatakor: 0,15-0,2%-os koncentrációban javasolt. Hatóidő: 15 perc.www.nemetoriasnyul.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!